zondag 30 mei 2010

Massive Attack ft. Hope Sandoval

Francis Cabrel

In tegenstelling tot Gustav Mahler heeft Francis Cabrel wel tijdens zijn leven succes gehad met romantische muziek, alhoewel je de stijlen misschien niet helemaal kunt vergelijken.

maandag 24 mei 2010

Adagietto

Sommige momenten in je leven zal je nooit vergeten ...

Toen ik in een Delftse bioscoop naar het begin van de film "Dood in Venetië" zat te kijken en daar tegen een achtergrond van een veerboot op een spiegelgladde lagune bij zonsopkomst, voor het eerst het "Adagietto" van Mahler hoorde, werd ik door emotie overweldigd.  Hoe is dit mogelijk ... kan muziek mij tot tranen toe roeren?  Sindsdien weet ik het antwoord.

“Nobody understood it. I wish I could conduct the first performance fifty years after my death.” is de vrije vertaling van wat Mahler gezegd zou hebben als antwoord op de negatieve reacties uit het publiek na de première van zijn 5e symfonie.  Zijn voorspelling is uitgekomen want Gustav Mahler werd na zijn dood al snel één van de ikonen van de laat-romantische klassieke muziek.

zaterdag 22 mei 2010

zondag 16 mei 2010

Pygmalion

Met de barok heb ik nooit veel affiniteit gehad, maar net zoals de beeldhouwer die verliefd werd op zijn standbeeld dat levend wordt met de hulp van de goden, ben ik verliefd geworden op de opera "Pygmalion" van Jean-Philippe Rameau.  Het werk stamt uit 1748 en is een ode aan de liefde. <3



P.S.: De schilderijen van Vermeer zijn natuurlijk een eeuw ouder en passen niet echt bij de muziek.

donderdag 13 mei 2010

Frankie

"It is of course Frankie ... and Frankie only!"
;-)
Lekker ritme.

Lijstje (5)

Nu we het toch over vernieuwende muziek hebben, Roxy Music was in de jaren '70 goed bezig.  Andy Mackay met zijn saxofoon en hobo bracht nieuwe instrumenten in de popmuziek.  Bryan Ferry had zijn typische nasale zang en Brian Eno brak door en zou later nog de sturende kracht worden achter vele andere topbands en artiesten (o.a. David Bowie, U2, Talking Heads en Coldplay).

De band maakte niet alleen muziek, maar creëerde een hele stijl met mode, kunst, foto's en mooie vrouwen.  Het live album "Viva!" is mijn favoriet, waarvan hier het nummer "Both Ends Burning".

zondag 9 mei 2010

Nieuwe muziek

Aleksandr Nikolajevič Skrjabin was één van de componisten die aan het begin van de 20e eeuw op zoek ging naar nieuwe muziekvormen. Volgens hem was muziek de hoogste vorm van menselijke expressie en extase de hoogste vorm van emotie.

Het "Poem of Fire" (1910) schreef hij niet alleen voor koor en orkest, maar ook voor een kleurenorgel, waarmee hij kleuren kon projecteren om de emotie van het publiek verder te beïnvloeden. Een concert moet in die dagen een ware belevenis zijn geweest. Nu zijn we te nuchter voor die poespas en moeten we het met de muziek alleen doen. Niettemin is het werk een symfonie, een gedicht en een schilderij in één.

P.S.: een goede geluidsinstallatie is onontbeerlijk.







De uitvoering is van het Frankfurt Radio Symphony Orchestra, o.l.v. Dmitri Kitayenko met Vladimir Krainev op piano.

Leuk

Deze film is echt leuk en een goede aanleiding om wat country en western muziek te plaatsen:

(helaas lukt het me niet het hele scherm in beeld te krijgen) :-(

woensdag 5 mei 2010

Lijstje (6)

Er zijn van die zeldzame momenten waarop je muziek hoort en meteen begrijpt: dit is nieuw, alle andere muziek hierna zal anders klinken. De laatste keer dat ik zo'n moment had was bij het horen van het album "OK Computer" van Radiohead. De ene na de andere song grijpt je bij de keel en laat je niet meer los.

Thom Yorke en zijn maten bereikten dat omdat ze na hun succesvolle album "The Bends" alle vrijheid kregen van hun platenmaatschappij EMI om te doen wat ze wilden. Geen deadlines, een eigen studio, ... alles mocht. Een groot deel van de tapes werd zelfs live opgenomen in een groot landhuis van de engelse actrice Jane Seymour. De band deed er meer dan een jaar over en in 1997 kwam het legendarische album uit. Hieronder slechts twee van de twaalf tracks.

De eerste is "Paranoid Android" met de officiele clip (inclusief mijn reddende engel), die uiteraard in de VS gecensoreerd moest worden vanwege ...



juist! ... de blote borsten van de zeemeerminnen.

De tweede is een live versie van "Exit Music", dat is geïnspireerd op Frédéric Chopin's Prelude no. 4 en geschreven voor de film "Romeo and Juliet".



Ter vergelijking: